Valpreventie

Wat is valpreventie

Onder een val wordt verstaan: plotseling en onvrijwillig op de grond terechtkomen. Of iets een val is of niet, wordt dus niet bepaald door het feit of er wel of geen letsel is opgetreden. Valpreventie is het voorkomen van vallen.

In Nederland komt iedere vijf minuten een 65-plusser zo ernstig ten val, dat een behandeling op de afdeling Spoedeisende Hulp nodig is. Veel van dit soort valincidenten zijn te voorkomen door tijdig in te grijpen. De gevolgen van een val zijn enorm. Een valongeval heeft veel impact op de zelfredzaamheid van ouderen, het langer thuis kunnen wonen en de kwaliteit van leven.

Wat kan valpreventie voor u betekenen?

Het doel is om het risico op vallen bij ouderen zo klein mogelijk te maken. Valpreventie bij Willemsen Fysiotherapie bestaat voor een gedeelte uit adviezen, maar ook uit oefeningen. De oefeningen om het valrisico te verminderen bestaan uit het versterken van spieren en het verbeteren van het evenwicht. Ook kunnen we u leren hoe u moet opstaan nadat u gevallen bent.

Het opstellen van een plan voor valpreventie bij ouderen gebeurt altijd multidisciplinair. Dat wil zeggen dat er meerdere partijen betrokken zullen zijn bij het opstellen van het behandelplan. Hierbij kunt u naast de fysiotherapeut denken aan een diëtiste, ergotherapeut, huisarts, oogarts, psycholoog etc. Er worden combinaties van valpreventieve beweeginterventies gemaakt met één of meerdere van de volgende interventies.

Voor welke klachten wordt valpreventie ingezet?

  • Eén of meerder valincidenten per jaar
  • Balansproblemen
  • Angst om te vallen
  • Moeite met bewegen
  • Moeite met lopen

Afspraak maken

Bij Willemsen Fysiotherapie kunnen alle therapeuten valpreventie begeleiden. Voor een uitgebreide valanalyse kunt u terecht bij Mike Willemsen. Voor meer informatie over de behandelmogelijkheden of voor het maken voor een afspraak kunt u telefonisch contact met hem opnemen via het nummer 055-5426010 of een mail sturen naar info@willemsenfysio.nl