Fysiotherapie
Er zijn twee manieren waarop u bij een fysiotherapeut terecht kunt:
1. Met verwijzing van arts of specialist
2. Zonder verwijzing; ook wel genoemd Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie [DTF]
Het grote verschil tussen beide manieren is dat er zonder verwijzing een zogenaamde screening vooraf gaat om te bepalen of u wel bij de fysiotherapeut bij het juiste adres bent. Tijdens deze screening worden er gericht vragen gesteld om te bepalen of er eventueel achterliggende ziektebeelden zijn, waarvoor het raadzaam is om toch eerst naar een huisarts te gaan.
Als u een verwijzing heeft, of als na de screening is bepaald dat u bij de fysiotherapeut op het juiste adres bent, gaan wij verder met het zogenaamde intake en onderzoek. Bij de intake wordt uitgebreid aandacht besteed aan uw klachten om een zo duidelijk mogelijk beeld te krijgen van uw klacht en alles wat daarmee te maken kan hebben. Vervolgens zal er een fysiotherapeutisch onderzoek plaatsvinden dat zal bestaan uit een lichamelijk onderzoek en in onze praktijk eventueel aangevuld met een echografisch onderzoek.
Nadat het onderzoek is afgerond, wordt de diagnose met u besproken en zal er in samenspraak met u een behandelplan worden opgesteld waarin onder andere de behandeldoelen, behandeltechnieken en de prognose worden besproken.
Tijdens een behandelreeks zal bij iedere behandeling worden geëvalueerd hoe het met uw klachten gaat en of er eventueel aanpassingen in uw behandelplan worden gedaan om zo goed mogelijk resultaat te kunnen behalen.
Wat doet een fysiotherapeut?
De fysiotherapeut onderzoekt en behandelt klachten van uw lichaamshouding en hoe u zich beweegt. Door uw ziekte of aandoening kunt u zich misschien minder goed bewegen, zoals lopen en traplopen. De fysiotherapeut helpt u bij het trainen van dit soort dagelijkse activiteiten. Ook vertelt de fysiotherapeut welke hulpmiddelen voor u geschikt zijn.
De fysiotherapeut kan u op diverse manieren helpen. Wie al eens behandeld is, denkt al snel aan oefeningen doen en massage. Globaal zijn er drie soorten behandelingen: bewegingstherapie, massage en fysische therapie. Vaak worden deze therapieën gecombineerd. Ook zorgt de fysiotherapeut voor preventie, advies, voorlichting en begeleiding om herhaling of verergering van klachten te voorkomen. Daar bent u natuurlijk op lange termijn het meest bij gebaat!
Oefentherapie/bewegingstherapie
Oefentherapie of bewegingstherapie is de belangrijkste pijler van de fysiotherapie. Voorbeelden van toepassing: bewegingsmogelijkheden van gewrichten beïnvloeden, spierkracht vergroten, een betere houding aanleren, een beter evenwicht realiseren, betere ademhalingstechniek en leren ontspannen. Vaak met hulp van trainingsapparatuur, en eventueel thuisoefeningen doen.
Mobilisatie technieken
Spier- en gewrichtsbeperkingen opheffen door middel van bewezen behandelmethoden.