COPD / Longfysiotherapie

Wat is COPD?

COPD is een afkorting van de term Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Dit is een chronische obstructieve ziekte van de longen. Het is een chronische ziekte, wat wilt zeggen dat dit een blijvende aandoening is. COPD is een verzamelnaam voor longaandoeningen bronchitis (een chronische ontsteking aan de luchtwegen) en longemfyseem (verminderde longblaasjes waardoor minder longvolume). Mensen met COPD zijn vaak benauwd, omdat de longen minder zuurstof kunnen opnemen. De meest voorkomende oorzaak van Chronic Obstructive Pulmonary Disease is roken, maar ook erfelijke factoren en langdurige blootstelling van schadelijke stoffen kunnen een rol spelen.

Wat kan COPD-/longfysiotherapie voor u betekenen?

Bij de longfysiotherapeut worden er verschillende dingen behandeld. Zo zijn ademhalingsoefeningen belangrijk, zodat u goed kunt blijven ademen en ook bijvoorbeeld slijm kunt ophoesten. Daarnaast wordt er een actief oefenprogramma doorlopen, waarbij er wordt gefocust op het verbeteren van de conditie en spierkracht. Hoe sterker de grote spieren in het lichaam zijn, hoe beter de zuurstof vanuit de longen door het lichaam kan worden verplaatst.

De eerste keer dat u in de praktijk bent starten we met een intakegesprek. Hierbij bespreken we uw klachten, welke belemmeringen u ervaart in het dagelijks leven en wat uw doelen zijn. Ook doen we een onderzoek met een aantal testjes, zodat we het behandelplan en de behandeling goed op uw situatie kunnen afstemmen. Voor deze intake en de vervolgbehandelingen heeft u een verwijzing van de longarts nodig.

COPD netwerk Apeldoorn

Wij zijn verbonden aan het COPD netwerk Apeldoorn. Dit netwerk bestaand uit longfysiotherapeuten heeft zich gespecialiseerd in het behandelen van COPD. Dit netwerk komt regelmatig bij elkaar om de zorg rondom patiënten met longklachten te verbeteren.

Afspraak maken

Bij Willemsen Fysiotherapie is Anouk Lieferink werkzaam als COPD fysiotherapeut. Voor meer informatie over de behandelmogelijkheden of voor het maken voor een afspraak kunt u telefonisch contact met hem opnemen via het nummer 055-5426010 of een mail sturen naar anouk@willemsenfysio.nl.